Τα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές συμπληρωμάτων πρωτεΐνης θα έχετε δει ορισμένες που αναγράφουν τον όρο “grass fed whey” ή “from grass fed cows”. Πριν δούμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά πάμε να δούμε πολύ συνοπτικά τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein).

Τι είναι πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη προέρχεται από γάλα. ειδικότερα, από το υδατοδιαλυτό μέρος του γάλακτος που διαχωρίζεται από το τυρόπηγμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής τυριού. Αν και περιέχει μικρές ποσότητες λακτόζης, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι ελαφρώς ανεκτικοί στη λακτόζη θα τα πάνε καλά με τον ορό γάλακτος, ιδιαίτερα αν πρόκειται για προϊόν απομονωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος, το οποίο έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Ο ορός γάλακτος είναι μια εύπεπτη πρωτεΐνη, πλούσια σε BCAA’s (αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας). Είναι η καλύτερη επιλογή πρωτεΐνης σε σκόνη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη μυών και την αποκατάσταση με τη μείωση της μετα-προπονητικής φλεγμονής.

Grass Fed Whey Vs Τυπική Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος

Ακριβώς όπως τα κρέατα που προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται με χόρτα, είναι πιο θρεπτικά (και πιο φιλικά προς το περιβάλλον), το ίδιο ισχύει για την σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Ό,τι τρώει μια αγελάδα επηρεάζει το θρεπτικό περιεχόμενο του γάλακτος και του κρέατός της.

Οι μαζικά εκτρεφόμενες αγελάδες τροφοδοτούνται στην καλύτερη με καλαμπόκι και σόγια ενώ στη χειρότερη θα τις ταΐσουν με ορμόνες και αντιβιοτικά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, προκειμένου να παχύνουν γρήγορα και να παράγουν – αφύσικα – περισσότερο.

Εκτός από τις κακές συνθήκες που είναι συνήθως η (θλιβερή) πραγματικότητα αυτών των τύπων ζωοτροφείων, παράγουν επίσης κρέας και γάλα που έχει διαφορετικό προφίλ λιπαρών οξέων, αλλά και διαφορές σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι τα οφέλη;

1. Μία grass fed πρωτεΐνη ορού γάλακτος προέρχεται από αγελάδες που τρώνε φρέσκο, φυσικό χορτάρι. Οποιαδήποτε αγελάδα μεγαλώσει με μία υγιεινή, φυσική διατροφή, παράγει καλύτερο γάλα σε συνθήκες χωρίς άγχος, πράγμα που σημαίνει ότι η σκόνη πρωτεΐνης που δημιουργείται από αυτό το γάλα θα είναι καθαρή και θα περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κάτι που σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα βρει το δρόμο της στο σύστημά σας, όλες οι ωφέλιμες ιδιότητες θα παραμείνουν ενεργείς. Οι αγελάδες είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μεθανίου στον πλανήτη – και αυτό το προβληματικό αέριο είναι στην πραγματικότητα ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές του είδους των αερίων του θερμοκηπίου που καταστρέφουν τον πλανήτη και διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην αλλαγή του κλίματος. Οι αγελάδες που ακολουθούν μία φυσική διατροφή – και όχι έναν κύκλο τροφής που είναι “μολυσμένος” από γενετικά τροποποιημένες ουσίες – παράγουν πολύ λιγότερο μεθάνιο.

2. Η απόκτηση της πρωτεΐνης σας από αγελάδες χωρίς ορμόνες δεν είναι απλώς επωφελής για εσάς και το σώμα σας, είναι επίσης πολύ καλύτερη από άποψη φροντίδας των ζώων. Οι αγελάδες που επιτρέπεται να περιφέρονται ελεύθερα και να συμπεριφέρονται με φυσικό τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν ή να ζουν με άγχος, πράγμα που σημαίνει ότι το γάλα που παράγουν είναι φρέσκο, υγιές και παρουσιάζει όλα τα οφέλη για μυϊκή ανάπτυξη. Με την αγορά πρωτεϊνών ορού γάλακτος που τρέφονται με χόρτο, θα υποστηρίξετε και θα στηρίξετε το καλύτερο είδος φροντίδας γι’ αυτά τα ζώα και, ως εκ τούτου, θα συμβάλλετε ενεργά στη βελτίωση της φροντίδας των βοοειδών.

Συμπερασματικά: Υπάρχει μία διαφωνία μεταξύ των διατροφολόγων και των καταναλωτών πρωτεϊνών ως προς το αν οι grass fed whey proteins αξίζουν το επιπλέον κόστος και πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι μεγάλο. Εκτός από τις διατροφικές διαφορές, γίνεται ευρέως κατανοητό και αποδεκτό ότι ο ορός γάλακτος από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο είναι καλύτερος για το περιβάλλον και ανώτερος όσον αφορά τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι αγελάδες.

Πού μπορώ να να βρω grass fed πρωτείνες;

Στα X-treme Stores μπορείτε να βρείτε πρωτεΐνες που φτιάχνονται από γάλα αγελάδων ελεύθερης βοσκής. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες;

* Τα παραπάνω δεν υπονοούν ότι οι τυπικές πρωτεΐνες είναι κακής ποιότητας αλλά περισσότερο κάνει γνωστό το ηθικό κομμάτι ως προς το περιβάλλον και τη σχέση μεταξύ της διαβίωσης των ζώων και της φυσικής τους διατροφής. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες ανάμεσα στις πρώτες ύλες αυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας που μπορεί να μην είναι από grass fed αγελάδες, όμως τηρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και εκτροφής.

Προηγούμενο άρθροΖΥΓΑΡΙΑ! Λέει πάντα την αλήθεια;
Επόμενο άρθροΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.