Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διαρκώς εξελίσσεται και με την πάροδο του χρόνου, επιστημονικά στοιχεία αναιρούνται, ενισχύονται ή γίνονται περισσότερο αποδεχτά. Τελευταία συναντάμε πολύ την άποψη, κυρίως από Αμερικάνους ερευνητές, προπονητές και διατροφολόγους ότι οι ασκούμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν ένα ρόφημα πρωτεΐνης που να περιέχει γρήγορης αλλά και αργής απορρόφησης πρωτεΐνες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και οι επιστήμονες Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston.
Οι ερευνητές πήραν 19 άτομα ηλικίας 20-29 ετών, τα οποία εκτέλεσαν 8 σετ των 10 επαναλήψεων πάνω στο μηχάνημα εκτάσεων ποδιών (leg extensions). Για τα τρία πρώτα σετ χρησιμοποίησαν βάρη στο 55, 60 και 65% του βάρους με το οποίο θα μπορούσαν να διαχειριστούν μόλις 1 επανάληψη [1RM], για τα υπόλοιπα πέντε σετ χρησιμοποίησαν βάρη στο 70% της 1RM τους.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα των μυϊκών ινών από τους μυς των μηρών των ατόμων, λίγο πριν από την προπόνηση και τέσσερις ώρες μετά που τελειώσαν την προπόνηση. Μέτρησαν το κλασματικό συνθετικό ποσοστό [FSR] το ποσοστό από το οποίο παράγεται πρωτείνη στις μυϊκές ίνες. Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν τη συγκέντρωση των ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της φαινυλαλανίνης (αμινοξύ) και των BCAAs στο αίμα των ατόμων.
Η κατανάλωση ορού γάλακτος είχε ως αποτέλεσμα μια γρήγορη και έντονη κορύφωση στο επίπεδο των αμινοξέων. Η κατανάλωση του μείγματος των πρωτεϊνών οδήγησε σε μια λιγότερο έντονη κορύφωση, αλλά η αύξηση του επιπέδου των αμινοξέων διήρκησε περισσότερο από ό, τι αυτής της ορογαλακτικής πρωτείνης.
Αυτό δεν είναι τόσο περίεργο. Η καζεΐνη είναι μια «αργή πρωτεΐνη», η οποία χωνεύεται αργά και τα αμινοξέα εμφανίζονται σταδιακά στο αίμα και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ορός γάλακτος είναι μια «γρήγορη πρωτεΐνη», που αφομοιώνεται γρήγορα και ως εκ τούτου προκαλεί μια έντονη κορύφωση αμινοξέων. Η πρωτεΐνη σόγιας είναι επίσης μια γρήγορη πρωτεΐνη, αν και είναι λίγο πιο αργή από την ορού γάλακτος.
Το μείγμα των τριών πρωτεϊνών οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση στην πρωτεϊνοσύνθεση των μυϊκών ινών από αυτή του ορού γάλακτος.
«Τα δικά μας στοιχεία αλλά και άλλων ερευνητών στηρίζουν περαιτέρω την χρήση ενός blend συμπληρώματος πρωτεΐνης μετά την προπόνηση αντιστάσεων σε σύγκριση με μία απομονωμένη πρωτεΐνη», γράφουν στη σύνοψη τους οι Τεξανοί. “Ένα blend συμπλήρωμα πρωτεΐνης περιέχει επαρκή ποσότητα αμινοξέων, διάφορα ποσοστά πέψης και μια παρατεταμένη ροή αμινοξέων, που προωθεί σαφώς τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση μετά την άσκηση κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης/ξεκούρασης.”
Η άποψη μου είναι πως αξίζει μια δοκιμή η συγκεκριμένη χρήση διαφόρων πρωτεϊνών ως post-workout shake. Υπάρχουν κι άλλες έρευνες που το στηρίζουν αυτό όπως μία αντίστοιχη που έγινε στο Baylor University, στην οποία οι ασκούμενοι κέρδισαν 2 κιλά παραπάνω μυϊκής μάζας απ’ότι αυτούς που ελάμβαναν μόνο ορού γάλακτος πρωτεΐνη. Άλλη μία που κατέληξε σε αυτό το αποτέλεσμα έγινε από τη γνωστή Mayo Clinic. Οι έρευνες δεν αναιρούν την whey, ίσα ίσα την ενισχύουν. Μας λένε πως να διατηρήσουμε τις ευεργητικές ιδιότητες της whey, προσθέτοντας μία αργής απορρόφησης πρωτεΐνη όπως η micellar casein, πετυγχαίνοντας έτσι παροχή αμινοξέων στο αίμα για περισσότερη διάρκεια, κάτι που ενδεχομένως να οδηγεί σε καλύτερη πρωτεϊνοσύνθεση κι εν τέλει καλύτερη μυϊκή ανάπτυξη. Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα από διαφορετικές πρωτεΐνες επικοινωνήστε μάζι μου, για να σας πω ποιά ποσοστά από την καθεμία λειτούργησαν στις έρευνες.
Πηγή: J Nutr. 2013 Jan 23