Τα ροφήματα πρωτεΐνης ξεκίνησαν να γίνονται γνωστά από τη δεκαετία του ΄80 και απευθύνονταν αποκλειστικά και μόνο στους αθλητές δύναμης. Τα τελευταία χρόνια όμως κατέλαβαν τη θέση που τους αξίζουν. Δηλαδή ως ένα πλήρες και θρεπτικό ρόφημα που μπορεί να συμπληρώσει (εξ ου και η λέξη συμπλήρωμα) την υπόλοιπη διατροφή μας. Είναι ένας εύκολος, γρήγορος και γευστικός τρόπος να καλύψουμε τα απαιτούμενα γραμμάρια πρωτεΐνης που πρέπει να λαμβάνουμε, ανάλογα με το βάρος και το στόχο μας.
Ας δούμε μερικά χρήσιμα tips που έχουν να κάνουν με τα ροφήματα πρωτεΐνης:
Πόσο χρόνο μπορεί να μείνει στο ψυγείο;
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη σύνθεση του ροφήματος. Για παράδειγμα, ένα ρόφημα που αποτελείται από απλή σκόνη πρωτεΐνης και νερό μπορεί να παραμείνει έως και 3 μέρες (αρκεί να είναι καλά κλειστό το καπάκι του σέικερ).
Εννοείται πώς για εκείνους που δεν έχουν χρόνο να προετοιμάσουν ένα ρόφημα το πρωί, το να το φτιάξεις από το βράδυ και να το πάρεις το πρωί είναι μια πολύ καλή λύση. Εννοείται, πως το ανακατεύουμε από την αρχή όταν θα θέλουμε να το πιούμε.
Από την άλλη μεριά αν έχουμε προσθέσει κι άλλα συστατικά, όπως φρούτα, φυστικοβούτυρο ή ακόμα και λαχανικά, ο χρόνος διατήρησης πέφτει στις 2-3 ώρες το πολύ.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα φρούτα και λαχανικά με την ώρα αρχίζουν να διασπώνται και να μυρίζουν άσχημα όταν έρχονται σε επαφή με νερό. Ίσως να μην είναι επικίνδυνο για την υγεία μας αλλά σίγουρα η γεύση του δεν θα είναι η καλύτερη.
Πόσο καιρό διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου;
Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο αυστηρά. Το μέγιστο που πρέπει να αφήσουμε εκτός ψυγείου ένα ροφήματα πρωτεΐνης είναι 2 ώρες. Κι αν το να αφήσεις μία πρωτεΐνη ορού γάλακτος για πολύ ώρα είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει αφού βασίζεται στο γάλα, εντούτοις και οι vegan πρωτεΐνες έχουν την ίδια συμπεριφορά. Οι vegan πρωτεΐνες στηρίζονται σε διάφορα λαχανικά, τα οποία εκτός ψυγείου επίσης αλλοιώνονται, όταν έρθουν σε επαφή με νερό ή άλλο υγρό.
Πώς θα καταλάβεις ότι το ρόφημα σου αλλοιώθηκε;
Σε όλα τα ροφήματα, ο πρώτος συναγερμός δίνεται με την όσφρηση. Οι κάθε είδους αλλεργίες όμως μειώνουν τη δύναμη της όσφρησης σε πολλούς συνανθρώπους μας. Έτσι μια πρώτη, δειλή, γουλιά σίγουρα θα μας δώσει την εικόνα του φρέσκου ή χαλασμένου.
Τέλος, αν το ρόφημα έχει μείνει εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, δεν χρειάζεται να το ρισκάρεις. Το πετάς απευθείας. Έτσι κι αλλιώς το χρώμα του θα έχει αλλάξει. Οπότε δεν το διακινδυνεύουμε.
Μπορούμε να καταψύξουμε ένα ρόφημα πρωτεΐνης;
Να, μια πολύ ωραία ιδέα. Όχι μόνο για την ασφάλεια που παρέχει αλλά και για τις αμέτρητες απολαυστικές επιλογές που μας δίνει. Ασφαλώς μπορούμε να καταψύξουμε ένα ρόφημα πρωτεΐνης, είτε μέσα στο σέικερ, είτε σε παγοκυψέλες ή όπως αλλιώς θέλουμε. Αρκεί να είναι σκεπασμένο το σκεύος, για να μην πιάσει κρυστάλλους στην επιφάνεια του και να μην επηρεαστεί από τις μυρωδιές των υπόλοιπων τροφίμων της κατάψυξης. Στην κατάψυξη το ρόφημα μπορεί να αντέξει ως και 3 μήνες.
Πότε πρέπει να πίνω ρόφημα πρωτεΐνης;
Υπάρχουν πολλές επιλογές. Αρχικά, όποτε θέλεις να συμπληρώσεις ένα γεύμα και για κάποιους λόγους δεν έχεις έτοιμο κάποιο γεύμα. Μπορεί να συμπληρώσει επίσης το πρωινό σου, μαζί με δημητριακά ή ό,τι άλλο σου αρέσει. Μπορεί να παίξει το ρόλο του ως συστατικό σε κέικ, ομελέτες, pancakes και ως βάση σε πολλές fitness συνταγές.
Όσον αφορά στην αξία της πρωτεΐνης για τη μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Ανάλογα με το είδος και τη σύνθεσή της, η πρωτεΐνη έχει διαφορετικό ρυθμό απορρόφησης. Για παράδειγμα όλα τα είδη του ορού γάλακτος (whey), δηλαδή Isolate, Hydrolyzed, Concentrate, είναι ιδανικά για μετά την προπόνηση, ώστε να έχουμε άμεση αποκατάσταση.
Μια πρωτεΐνη πολλών πηγών, με σταδιακό ρυθμό απορρόφησης, είναι ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας, ακόμα και ως υποκατάστατο γεύματος.
Και τέλος, υπάρχει η καζεΐνη, η οποία απορροφάται αργά και είναι ιδανική ως τελευταίο ρόφημα πριν τον ύπνο, ώστε να μας καλύψει καθ΄όλη τη διάρκεια του ύπνου.
Είναι καλύτερο να πίνω την πρωτεΐνη με νερό ή γάλα;
Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον ρυθμό απορρόφησης. Μετά την προπόνηση, όταν και χρειαζόμαστε άμεση ανάγκη σε αμινοξέα, είναι καλύτερα να την πίνουμε με νερό ώστε να απορροφηθεί γρήγορα. Το γάλα, γενικά, καθυστερεί την απορρόφηση όλων των συστατικών. Άρα όταν θέλουμε να έχουμε ένα πλήρες πρωτεϊνικό ρόφημα μέσα στη μέρα, μπορούμε να την αναμίξουμε με γάλα.
Συν του ότι το γάλα προσθέτει επιπλέον θερμίδες (κάποιοι τις θέλουν και κάποιοι όχι).
Συμπέρασμα
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τρόφιμα, τα ροφήματα έχουν καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται φρέσκα. Παρ΄όλα αυτά, όπως είδαμε, υπάρχουν τρόποι να συντηρήσουμε το ρόφημά μας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία αλλά και να μειώνουμε τη θρεπτική αξία και γεύση τους.
Τα ροφήματα πρωτεΐνης μας δίνουν τόσες πολλές επιλογές. Επιλέξτε με βάση τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής. Είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσετε, όπως κάνουν τόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.