Τι είναι;
Μπορεί να μην ξέρουμε το όνομα, όμως γνωρίζουμε καλά το φαινόμενο. Είναι η αιτία από την οποία ορθώνονται τα περισσότερα εμπόδια στη διαδικασία μίας δίαιτας. Κάποιοι λένε ότι είναι ψυχολογικοί οι λόγοι. Αδυναμία χαρακτήρα πιθανόν.
Όμως, γνώμη μου είναι ότι για κάτι που έχει να κάνει με το σώμα μας, με τις φυσιολογικές λειτουργίες του, με την ανταπόκριση του σε ένα ερέθισμα, θα πρέπει να αναζητούμε πριν από όλα σωματικές κι όχι ψυχολογικές αιτίες.
Με τον όρο Sugar Craving εννοούμε την ακατανίκητη επιθυμία που έχουμε για κάτι γλυκό. Εδώ βάζουμε τον πρώτο αστερίσκο. Άλλο να φάμε μια κουταλιά γλυκό κι άλλο μια δύο πάστες (ή και περισσότερες). Άλλο να μάς έρθει η επιθυμία μετά την προπόνηση κι άλλο αμέσως μετά το φαγητό.
Όπως γίνεται σε όλα τα πράγματα στη ζωή, θα πρέπει, πριν βρούμε μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, να αναζητήσουμε τις αιτίες.
Τι προκαλεί λοιπόν τα sugar cravings;
1. Παραλείπουμε γεύματα
Η Νο1 αιτία είναι όταν παραλείπουμε κάποιο γεύμα. Είτε λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων ή απλά γιατί βαριόμαστε να φτιάξουμε το γεύμα που έχουμε στο πρόγραμμα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα παραμένει: Το σάκχαρο του αίματος πέφτει δραματικά και το σώμα αναζητά κάτι γλυκό για να το ανεβάσει λίγο στα φυσιολογικά επίπεδα.
Η λύση σε αυτό είναι απλή. Δεν παραλείπουμε τα γεύματα. Το ιδανικό είναι να χωρίζουμε την ημερήσια διατροφή σε γεύματα ανά 3-4 ώρες, ανάλογα με το στόχο μας. Αυτή η συχνότητα, έχει αποδειχθεί κλινικά ότι όχι μόνο διατηρεί το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά παρέχει στο μυϊκό σύστημα τα απαραίτητα αμινοξέα ώστε αυτό να αναρρώνει και να αναπτύσσεται, ειδικά όταν έχουμε εντάξει στη μέρα μας μία προπόνηση.
2. Απορρίπτουμε τους υδατάνθρακες
Εδώ πρέπει να βάλουμε έναν δεύτερο αστερίσκο και εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί για αύξηση βάρους, για σακχαρώδη διαβήτη και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτή είναι η μισή αλήθεια όμως. Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά είδη υδατανθράκων.
Απλοί υδατάνθρακες: Πλησιάζουν στα σάκχαρα. Βρίσκονται κυρίως σε τυποποιημένες τροφές και γλυκά. Ανεβάζουν κατακόρυφα τα επίπεδα της ινσουλίνης, το σώμα δεν προλαβαίνει να τα επεξεργαστεί και να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι από τη μία να αποθηκεύονται στις λιποαποθήκες και από την άλλη να ρίχνουν το ίδιο απότομα το σάκχαρο του αίματος και να δημιουργείται πάλι το sugar craving με ακόμα υψηλότερη ένταση.
Σύνθετοι υδατάνθρακες: Απομακρύνονται από τα σάκχαρα. Βρίσκονται κυρίως σε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Η απορρόφηση τους είναι πιο αργή, το σώμα προλαβαίνει να τους χρησιμοποιήσει, αυξάνουν την ενέργεια του σώματος και δεν ρίχνουν απότομα τη γλυκόζη.
Οπότε, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όσο προτιμούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να καταφύγουμε σε απλά γλυκά για να ηρεμήσουμε το σώμα μας.
Πότε θα καταναλώσουμε υδατάνθρακες;
Αμέσως μετά την προπόνηση, οι αποθήκες γλυκογόνου έχουν αδειάσει. Το σώμα αναζητά απεγνωσμένα κάτι για να τις ξαναγεμίσει. Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή αν επιθυμήσουμε κάτι γλυκό (μία μπάρα για παράδειγμα) δεν θα μάς βλάψει. Το έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι καλύτερο να προτιμήσουμε ένα πρωτεϊνικό ρόφημα με λίγους υδατάνθρακες μέσα, αλλά αν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη για ένα κανονικό γλυκό ας το φάμε τότε.
3. Απορρίπτουμε τα γλυκά… γενικά
Κι αυτό είναι λάθος. Το να απορρίπτουμε και να εξαφανίζουμε παντελώς οποιαδήποτε τροφή, το μόνο που κάνουμε είναι να δημιουργούμε στερητικά σύνδρομα, τα οποία θα βγουν στην επιφάνεια κάποια στιγμή. Έχουμε την τάση να ακολουθούμε σκληρές δίαιτες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα cravings.
Δεν είναι καταδικαστέο το να απολαμβάνουμε κάτι γλυκό που και που. Σε μία γιορτή, στις διακοπές ή σε μία ξεχωριστή περίσταση δεν μπορούμε να είμαστε εμείς οι αρνητές. Δεν θα βγει σε καλό.
ΤΙΡ: Μετά από κάθε γλυκό, φάτε κάτι γαλακτοκομικό (π.χ. μία κουταλιά cottage). Αυτό θα καθυστερήσει πολύ την απορρόφηση της ζάχαρης και θα μετριάσει κάπως την ραγδαία αυξομείωση του σακχάρου του αίματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Συμπέρασμα
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να απορρίπτουμε καμία τροφή. Αν γυμναζόμαστε σταθερά και με ένταση, το σώμα κάνει τη δουλειά του. Και να του δώσουμε λίγο γλυκό, ή λίγο Junk food δεν θα πάθει τίποτα. Ίσα ίσα που θα μάς ευγνωμονεί και θα του δώσουμε κίνητρο και ευχαρίστηση για να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά. Αρκεί να μη γίνει συνήθεια ή «αποκούμπι» σε ό,τι μάς αγχώνει και μάς στρεσάρει καθημερινά.