Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση με αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού (κλειστού και ανοιχτού στίβου) που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί αγώνες τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν μεταξύ άλλων και θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του Ολύμπιου Δία, του θεού των θεών και του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο πρώτος καταγεγραμμένος Αγώνας ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.


Από τότε και έπειτα οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ.
Ο αριθμός των αγωνισμάτων αυξήθηκε στα είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών.

Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς.
Όταν οι Ρωμαίοι, που είχαν καταλάβει τον ελλαδικό χώρο, έκαναν τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι Αγώνες έχασαν την λάμψη τους και έπαψαν με την αιτιολόγηση πως ήταν ειδωλολατρική τελετή.

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε ξανά το 1896 στην αρχαία Ολυμπία με μια τελετή ίδια με αυτή που γίνονταν στην αρχαία Ελλάδα. Με την βοήθεια του Γάλλου βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν και του Έλληνα Δημήτριου Βικέλα. Αυτοί οι αγώνες, οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Από τότε, κάθε τέσσερα χρόνια, η τελετή αφής της φλόγας πραγματοποιείται στην αρχαία Ολυμπία και λαμπαδηδρόμοι την πηγαίνουν σε όλες τις γωνίες του κόσμου μέχρι να καταλήξει στην πόλη που έχει επιλεχθεί για την διοργάνωση των μεγάλων αγώνων. Εκεί η έναρξη των αγώνων σηματοδοτείται όταν η φλόγα καταλήξει μέσα σε έναν ειδικό βωμό μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης που τους φιλοξενεί. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων η φλόγα καίει μέρα και νύκτα μέσα στο βωμό. Οι αγώνες ολοκληρώνονται όταν η φλόγα σβήσει.

Το 2020 διοργανωτής ήταν το Τόκιο. Λόγω της κατάστασης που βιώνουμε, οι αγώνες πήραν παράταση.
Την Παρασκευή 23/07/2021 για 32η φορά, η ολυμπιακή φλόγα θα ολοκληρώσει το ταξίδι της και θα δώσει το σήμα της έναρξης για το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Οι καλύτεροι αθλητές αναμετριούνται μεταξύ τους για μια θέση στην κορυφή του βάθρου αλλά και μια θέση στην ιστορία.
Η Ελλάδα θα είναι εκεί, όπως πάντα!

Με εκπρόσωπους στα αθλήματα του Στίβου,  της Υδατοσφαίρισης, Κολύμβησης, Καλλιτεχνικής κολύμβησης, Ιστιοπλοΐας, Κωπηλασίας, Ποδηλασίας,  Σκοποβολής, Αντισφαίρισης, Πάλης, Τζούντο, Τοξοβολίας, Γυμναστικής, Ξιφασκίας, Επιτραπέζιας αντισφαίρισης, Σκοποβολής, Tae Kwon Do και Άρσης βαρών.

Τους ευχόμαστε καλή τύχη!

Προηγούμενο άρθροZMA ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Επόμενο άρθροΆρση Βαρών