«Εάν πονάς είναι καλό! Σημαίνει ότι γίνεται δουλειά». Μια κουβέντα που ακούγεται συχνά στους κύκλους των γυμναστηρίων. Θα ήταν τέλειο, εύστοχο, πνευματώδες και ακριβές εάν δεν ήταν παντελώς ΑΣΤΟΧΟ!
Πράγματι μετά από μία δυνατή προπόνηση (και όχι μόνο) είναι το πλέον σύνηθες να υπάρχει ένα πιάσιμο ειδικά στη μυϊκή ομάδα που είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή και ταυτόχρονα μια αίσθηση αφυδάτωσης. Μέχρι εκεί είναι φυσιολογικό. Μέχρι εκεί όμως!
Στην περίπτωση που δεν έχει εκτεθεί με συνέπεια η όποια μυϊκή ομάδα σε προπόνηση, είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει το προαναφερθέν φαινόμενο. Όσο περισσότερο συμμετέχει τόσο λιγότερο θα υπάρχει, πράγμα που είναι λογικό και επόμενο.
Με την σωστή αποθεραπεία (διατάσεις) και με την σωστή κατανάλωση τροφής και συμπληρωμάτων διατροφής έχουμε ως αποτέλεσμα να μειώνεται η χρονική διάρκεια αυτής της όχι και τόσο ευχάριστης αίσθησης στους μυς* ενώ ταυτόχρονα η αναδόμηση των μυών γίνεται πιο άμεσα με περισσότερα οφέλη στην υπερτροφία.
*αυτός ο πόνος είναι ναι μεν δυσάρεστος, ωστόσο απαραίτητος. Το σώμα χρησιμοποιεί τα «γλωσσικά σινιάλα» του πόνου μέσω του νευρικού συστήματος, για να μας υποδείξει την περιοχή που χρειάζεται ξεκούραση ενώ την ίδια στιγμή είναι σε θέση ο ασκούμενος να γνωρίζει το ποσοστό ετοιμότητας των μυών για την επόμενη άσκηση.
Συμπέρασμα. Είναι σημαντικό να αφήνουμε ένα χρονικό παράθυρο στους μυς να ξεκουραστούν.
Το φορτίο πίεσης που αναπόφευκτα υπάρχει στις κλειδώσεις – αρθρώσεις είναι πολύ βασικό να μην μεταφραστεί σε πόνο. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση και για αυτό το λόγο το «Εάν πονάς είναι καλό! Σημαίνει ότι γίνεται δουλειά» εκτός από άστοχο είναι και επικίνδυνο.
Τα βήματα είναι απλά.
- Ζέσταμα.
- Προπόνηση χωρίς μεγάλες υπερβολές (το βάρος θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο που
- μπορούμε να διαχειριστούμε)
- Διατάσεις
- Καλό φαΐ
- Σωστά συμπληρώματα για τις ανάγκες σου
Οφείλουμε να ακούμε το σώμα μας και να υπακούμε σε όλες του τις προσταγές. Μια μέρα ξεκούρασης είναι κατά πολύ προτιμότερη από μια μέρα κακής προπόνησης που θα οδηγήσει σε επιπλέον κούραση.
Τέλος, θα πρέπει να κάνεις τον φυσιοθεραπευτή της γειτονιάς σου ‘’φίλο’’ και να τον επισκέπτεσαι τακτικά ούτως ώστε να έχεις απροβλημάτιστη ανάπτυξη. Εμπιστεύσου τους ειδικούς και όχι κάποιον που απλά έχει μεγαλύτερο όγκο από εσένα.