ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ
(Ίσως πιο σημαντικές από τις θετικές)
Αρνητική είναι η φάση της επανάληψης στην οποία το βάρος επιστρέφει στην αρχική του θέση. Στη φάση αυτή εκκρίνεται στους μυς το φωσφατιδικό οξύ, το οποίο αυξάνει ραγδαία την πρωτεϊνοσύνθεση. Κάτι που είναι και το ζητούμενο για την μυϊκή ανάπτυξη.
Ένα λάθος που κάνουν κυρίως οι αρχάριοι ασκούμενοι είναι να δίνουν το 100% της προσπάθειάς τους στις θετικές επαναλήψεις, αγνοώντας τελείως τις αρνητικές και όπως είναι λογικό η προσπάθεια μένει μισή.
Τα σωστά βήματα λοιπόν για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο κάθε μια μυϊκή σύσπαση είναι τα παρακάτω.

Βήμα 1ο: Μόλις ολοκληρώσουμε τα σετ της άσκησης, ξεκουραζόμαστε ένα λεπτό και με την μεγαλύτερη αντίσταση εκτελούμε 1-2 σετ με αρνητικές επαναλήψεις, ιδανικά με βοήθεια κατά την ανασήκωση της αντίστασης.

Βήμα 2ο:Στο τέλος κάθε σετ εκτελούμε τις τελευταίες επαναλήψεις αρνητικά. Για παράδειγμα κατά την εκτέλεση πιέσεων πάγκου, εάν το προγραμματισμένο σετ περιέχει 12 επαναλήψεις, οι τελευταίες 3 μπορούν να εκτελεστούν ως αρνητικές.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στην αρχή, καλό θα ήταν οι αρνητικές επαναλήψεις να γίνονται μαζί με έναν συναθλητή (spotter).

Τέλος, για μέγιστη πρωτεϊνοσύνθεση, αυξάνουμε τη συνολική λήψη πρωτεΐνης μέσα στη μέρα (γεύματα, συμπληρώματα) και από την επόμενη προπόνηση κιόλας προσπάθησε να σπάσεις το ρεκόρ σου!

Προηγούμενο άρθροΜια αλλιώτικη μηχανή
Επόμενο άρθροTime to cross your lines
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.