Έχουμε πει πολλές φορές ότι η μαγική εξίσωση που οδηγεί στα καλύτερα μυϊκά αποτελέσματα είναι η εξής:

Προπόνηση + Διατροφή + Ξεκούραση + Συμπληρώματα = ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Έχουμε πει επίσης ότι αν ένας από τους κρίκους αυτής της αλυσίδας σπάσει, η διαδικασία ανακόπτεται και μακραίνει η απόσταση μέχρι την επίτευξη του στόχου μας.
Εδώ θα ασχοληθούμε με έναν από τους βασικούς κρίκους της αλυσίδας. Την Ξεκούραση. Η οποία μεταφράζεται κυρίως με έναν καλό και ποιοτικό ύπνο.
Εκτός όλων των υπόλοιπων αρνητικών επιδράσεων που έχει στο σώμα και την ψυχολογία μας ένας λιγοστός ύπνος, εδώ θα αναφερθούμε στην άμεση σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και την συσσώρευση σωματικού λίπους στο σώμα.

Μπορεί να ακολουθείς όλους τους υπόλοιπους κανόνες. Να γυμνάζεσαι, να τρέφεσαι σωστά και να λαμβάνεις τα καλύτερα συμπληρώματα. Όμως αν ο ύπνος σου δεν είναι αυτός που πρέπει τότε το παζλ δεν θα ολοκληρωθεί. Η δουλειά θα μείνει μισή.

Σε αυτό αναφέρεται και μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στον European Journal of Clinical Nutrition, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που δεν κοιμήθηκαν καλά την προηγούμενη νύχτα, κατά μέσο όρο, κατανάλωσαν 385 περισσότερες θερμίδες την επόμενη. Αυτό συμβαίνει λόγω της απορρύθμισης δύο σημαντικών ορμονών, της λεπτίνης (η ορμόνη του κορεσμού) και της γκρελίνης (ορμόνη της πείνας), κάτι που οδηγεί σε αυξημένη όρεξη. Κι όλα αυτά μετά από μία μόνο νύχτα χωρίς καλό ύπνο. Φανταστείτε μετά από μέρες ή βδομάδες.

Όμως ας υποθέσουμε ότι την επόμενη μέρα είσαι «βράχος» και δεν πέφτεις στην παγίδα των επιπλέον θερμίδων. Οι αρνητικές επιδράσεις όμως δεν σταματούν εκεί.
Ο ύπνος επιδρά όχι μόνο στην όρεξη αλλά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα συσσωρεύει και αποθηκεύει λίπος. Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιου του Σικάγο, ανακάλυψαν ότι τα λιποκύτταρα των ανθρώπων που δεν κοιμήθηκαν καλά το προηγούμενο βράδυ, ανέπτυξαν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που έχει άμεση σύνδεση με την αύξηση του λίπους.
Έμμεσα επίσης επηρεάζεται η αύξηση του λίπους με την ταυτόχρονη πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, που πάλι έχει σαν αιτία την έλλειψη ύπνου.

Ποια είναι η λύση;
Θα μπορούσαμε να δώσουμε συμβουλές του στυλ «μην αγχώνεσαι», «ηρέμησε και κοιμήσου καλά» κτλ. Όμως ξέρουμε καλά ότι κάποια πράγματα αλλάζουν και κάποια δεν αλλάζουν. Δεν είμαστε εδώ για να επέμβουμε στην προσωπική, κοινωνική ή οικονομική ζωή του καθενός.
Οπότε θα προτείνουμε μία λύση με την οποία δεν είναι ανάγκη να αλλάξεις τους ρυθμούς σου και το ύφος της προσωπικής σου ζωής.

Το ΖΜΑ είναι ένας συνδυασμός Ψευδάργυρου και Μαγνησίου. Ένας συνδυασμός που θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου ακόμα και με τις ίδιες (λίγες) ώρες ύπνου. Από τις πρώτες μέρες κιόλας θα ξυπνάς πιο ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια.
Αν μπορείς να αλλάξεις τους ρυθμούς της ζωής σου και να βελτιώσεις τον ύπνο σου καλώς.

Αν δεν μπορείς το ΖΜΑ θα σε βοηθήσει να ελαττώσεις τις αρνητικές επιδράσεις από την έλλειψη ύπνου.

Προηγούμενο άρθροHydro Plus (Warriorlab)
Επόμενο άρθροProtein Carrot Cake
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.