Παλιότερα θυμάμαι ότι ήταν απαγορευτικό να κάνεις βάρη όταν έκανες πολεμικές τέχνες και ιδιαίτερα κάποιο μαχητικό σπορ, όπως η πυγμαχία ή το Kick Boxing. Ένας μύθος που υπάρχει και σήμερα από πολλούς δασκάλους, ακόμα και όταν βλέπουν ότι όλοι οι μεγάλοι αθλητές των μαχητικών σπορ, κάνουν βάρη.
Ο Bruce Lee, ήταν από τους πρώτους που έβαλαν τα βάρη μέσα στην προπόνησή του.
Ας δούμε όμως πως πρέπει να γυμνάζεται ένας μαχητής.
Όταν μιλάμε για βάρη στις πολεμικές τέχνες και ιδιαίτερα σε ένα μαχητικό άθλημα, δεν μιλάμε για bodybuilding. Ο αθλητής δεν θα δώσει τόσο βάση στην μυϊκή ανάπτυξη, όσο στο να αυξήσει την δύναμη, την μυϊκή αντοχή και την ελαστικότητα μέσα από το πρόγραμμά του.
Πάντα στην αρχή θα πρέπει να υπάρχει καλό ζέσταμα και δυναμικές διατάσεις και στο τέλος του προγράμματος, αποθεραπεία και στατικές διατάσεις.
Η προπόνηση για δύναμη, καλό θα είναι να γίνεται με ελεύθερα βάρη και ακόμα καλύτερα με αλτήρες. Έτσι, εκτός από τους βασικούς μύες, θα μπορούμε να δουλέψουμε και τους μικρούς ισορροπιστές.
Μέθοδοι όπως τα drop set, σετ 100 επαναλήψεων με προσθετικές, σούπερ σετ και σετ γίγαντες, θα βοηθήσουν να έχουμε και μυϊκή αντοχή.
Επίσης, κράτημα 5″στην τελευταία επανάληψη, ισομετρική προπόνηση και σετ με αργές 30άρες επαναλήψεις, θα βοηθήσουν και στην ενδυνάμωση των τενόντων, που είναι βασικό τόσο στα χτυπήματα, όσο και στα τραβήγματα που θα χρειαστούν σε έναν αγώνα.
Σημαντικό είναι να μην υπερβάλουμε ως προς την συχνότητα, καθώς αυτό το στυλ προπόνησης κουράζει το νευρικό σύστημα.
Όλες οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται με πλήρη κίνηση και να μην παραμελούμε τις διατάσεις στο τέλος της προπόνησης. Έτσι, όχι μόνο δεν θα έχουμε πρόβλημα με το να γίνουμε πιο σκληροί στις κινήσεις μας, αλλά θα αυξήσουμε την ελαστικότητα και την ταχύτητά μας, αφού αυτά τα δύο πάνε μαζί.
Καλό θα είναι ο αθλητής των μαχητικών σπορ, να κάνει και ένα αθλητικό μασάζ, ιδίως λίγες μέρες πριν τον αγώνα, ώστε να δώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.
Καλές προπονήσεις!