Είναι γεγονός ότι η λήψη Αργινίνης πριν την προπόνηση έχει πολλά οφέλη όπως η φλεβικότητα αλλά δεν είναι ένα αμινοξύ που έχει αποκλειστικό προσανατολισμό στην προπόνησή μας.
Ας δούμε τι είναι και τι κάνει το αμινοξύ που ακούει στο όνομα L-Αργινίνη.
- Η Αργινίνη υπάγεται στα ημιαπαραίτητα ή κάτω από ορισμένες συνθήκες, απαραίτητα αμινοξέα. Δηλαδή, το αν είναι απαραίτητη ή όχι εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης και την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου.
- Η L-Αργινίνη έχει την ικανότητα να απελευθερώνει μέσω της βιοχημικής της διάσπασης κάτι που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τις αρτηρίες, στους λείους μυς* και να μειώνει την αρτηριακή σας πίεση.
- Θα μειώσει δραστικά το άγχος – στρες.
- Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες, επομένως είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.
- Μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.
- Τέλος, έχει την ικανότητα να αυξάνει την ροή της αυξητικής ορμόνης που μεταξύ άλλων είναι αντιγηραντική, προάγει την καύση λίπους και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, (χτίζει μυϊκό ιστό).
Τώρα, αν το σκεφτούμε πιο αναλυτικά, η καρδιά μας δουλεύει απίστευτα σκληρά.
Κάθε λεπτό της ημέρας και κάθε λεπτό της νύχτας. Κάθε χρόνο, η καρδιά μας χτυπά 39 εκατομμύρια φορές. Αυτός είναι ένας τεράστιος όγκος εργασίας που πρέπει να εκτελέσει ένας μόνο μυς. Και έτσι, όταν οι αρτηρίες χαλαρώνουν, όχι μόνο απομακρύνει το στρες από τις αρτηρίες, αλλά αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στον ίδιο τον καρδιακό μυ, αποτρέποντας πράγματα όπως η στηθάγχη.
Άρα η παρουσία της Αργινίνης σε κάποιες περιπτώσεις είναι έως και επιτακτική.
Κάθε νόμισμα όμως, έχει δύο όψεις. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στην άλλη πλευρά που υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα.
Εάν κάποιος είχε έρθει σε επαφή στο παρελθόν με τον ιό του έρπη, είτε απλό έρπητα, σαν επιχείλιο έρπητα, είτε έρπητα ζωστήρα, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Ο ιός του έρπη άπαξ και εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, μένει για πάντα μέσα σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Εάν λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα L-Αργινίνης, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τον ιό και να τον βγάλει ξανά έξω. Θα μπορούσε να είναι κάτι σοβαρό, θα μπορούσε όμως και να μην είναι.
Την Αργινίνη την βρίσκουμε σε αρκετές τροφές, ζωικής αλλά και φυτικής προέλευσης.
Τροφές όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, ανθότυρο, βόειο και χοιρινό κρέας, ζελατίνη, πουλερικά και θαλασσινά.
Φυτικές πηγές αργινίνης: Φύτρα και αλεύρι σίτου, φαγόπυρο, μούσλι, πλιγούρι βρώμης, ξηροί καρποί, σπόροι (όπως κολοκυθόσπορος, σουσάμι, ηλιόσπορος), ρεβύθια, σόγια.
Τέλος, τα παντζάρια που δεν έχουν αργινήνη, αλλά είναι πολύ πλούσια σε νιτρικά άλατα, που μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν το μονοξείδιο του αζώτου (NOx).
Σε κάθε περίπτωση εάν θέλει κάποιος να πάρει τα οφέλη της Αργινίνης σε μορφή συμπληρώματος, τρία γραμμάρια δύο φορές την ημέρα, ιδανικά με άδειο στομάχι ώστε η απορρόφηση να είναι πιο γρήγορη, είναι αρκετά.
*Λείος μυς: Μυϊκός ιστός που είναι υπεύθυνος για τη σύσπαση κοίλων οργάνων όπως τα αιμοφόρα αγγεία.