Ακολουθώντας ένα εντατικό πρόγραμμα CrossTraining είναι φυσικό να βιώσεις κούραση, εξάντληση και μυϊκό καταβολισμό. Θέλει προσοχή και καλή γνώση του τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ανεβάζουμε την ένταση της προπόνησης.
Ένας απλός και σίγουρος τρόπος να ελαχιστοποιήσουμε τον μυϊκό καταβολισμό κατά τη διάρκεια μιας εντατικής προπόνησης υψηλών οκτανίων είναι να καλυφθούμε πριν την έναρξη της προπόνησης με μεγάλες δόσεις BCAA αμινοξέων.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition και διεξήχθη για μια εβδομάδα, λαμβάνοντας μέρος 120 αθλητές (μέσης και μεγάλης εμπειρίας), οι αθλητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έλαβε 20γρ bcaa αμινοξέων πριν την προπόνηση και η δεύτερη έλαβε placebo προϊόν. Η προπόνηση περιλάμβανε 100 άλματα σε plyo box 30cm, 50 swings με kettlebell και εμπροσθολαίμιες άρσεις μπάρας (στρατιωτικές άρσεις).
Η έρευνα έδειξε ότι η ομάδα που έλαβε τα πραγματικά αμινοξέα παρουσίασε ιδιαίτερα μειωμένο καταβολισμό καθώς και μειωμένα επίπεδα μυϊκών φλεγμονών, καθώς μετρήθηκαν τα επίπεδα κρεατινικής κινάσης. Η κρεατινική κινάση μετράται ώστε να εξακριβωθεί η ακριβής μυϊκή φθορά μετά από μία έντονη προπόνηση. Τα υψηλά της επίπεδα δείχνουν μεγάλη φθορά στο μυϊκό ιστό, κάτι που οδηγεί στην απώλεια ενζύμων από τα μυϊκά κύτταρα. Η μικρότερη κρεατινική κινάση που ανιχνεύθηκε στους αθλητές που έλαβαν πραγματική δόση αμινοξέων αποδεικνύει την προστασία που πρόσφεραν τα bcaa απέναντι στον μυϊκό καταβολισμό.
Η αποθεραπεία μετά την προπόνηση επίσης ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την ομάδα placebo, εμφανίζοντας μεγαλύτερη πρωτεϊνοσύνθεση.
Μάλιστα η αποθεραπεία έφτασε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα στους αθλητές που μαζί με τα bcaa έλαβαν και μια ισχυρή δόση (2γρ) Βιταμίνης C, καθώς ενισχύθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τυχόν φλεγμονές και ελεύθερες ρίζες.
Προηγούμενο άρθροO ρόλος της Γλουταμίνης στον ασκούμενο.
Επόμενο άρθροPre-Workout: Ο Σύμμαχος της Ενεργοποίησης
Γιάννης Μπούρας
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook