Πώς ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους.
Η πρωτεΐνη είναι η βάση κάθε αθλητικής ή μη διατροφής. Είναι η μόνη τροφή που αναγνωρίζει το μυϊκό σύστημα κι εκείνη που βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση αλλά και στη διατήρηση ή αύξηση (ανάλογα την ποσότητα) της μυϊκής μάζας σε άτομα που γυμνάζονται ή και όχι.
Την ίδια στιγμή όμως επιτελεί και άλλη μία σημαντική λειτουργία σε ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, μέσα από μία ανάλογη διατροφή.
Πώς επηρεάζει τη μείωση του βάρους;
Αν θέλεις να χάσεις βάρος θα πρέπει να εισέλθεις σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται θερμιδικό έλλειμμα. Δηλαδή να ξοδεύεις περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνεις. Η πρωτεΐνη σε χορταίνει περισσότερο και ταχύτερα, βοηθώντας στην παραγωγή μια σειράς ορμονών που οδηγούν στο αίσθημα της πλήρωσης. Έτσι μειώνει τις πιθανότητες να νιώθεις «λιγούρες» και να λαμβάνεις ακατάστατα και συνήθως μειωμένης αξίας γεύματα και σνακ.
Επίσης, βοηθάει στην καλύτερη διαμόρφωση του σώματος, συνολικά. Όταν λέμε διαμόρφωση του σώματος, εννοούμε την αναλογία μυϊκής και λιπώδους μάζας. Παραμένοντας σε καθεστώς θερμιδικού ελλείμματος αλλά αυξάνοντας την ποσότητα της πρωτεΐνης, αναγκάζεις το σώμα σου να κάψει λίπος προκειμένου να αντλήσει ενέργεια για την προπόνηση και την υπόλοιπη καθημερινότητα. Έτσι διατηρείς τη μυϊκή μάζα και μειώνεις το λίπος (μπίνγκο!!). Ειδικά όταν η προπόνηση περιλαμβάνει αντιστάσεις (λάστιχα, βάρη κτλ), τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.
Ένα άλλο στοιχείο που κάνει την πρωτεΐνη τόσο σημαντική στη φάση της λιποδιάλυσης είναι το γεγονός ότι η χώνεψη και απορρόφηση της απαιτεί περισσότερη ενέργεια από τις άλλες τροφές. Που σημαίνει ότι αυξάνεται ο μεταβολισμός μόνο και μόνο από τη διαδικασία της χώνεψης.
Πόση πρωτεΐνη είναι αναγκαία;
Αυτό έχει να κάνει με τρεις, κυρίως, παράγοντες:
– Από το σωματικό βάρος
– Από το είδος άσκησης
– Από το στόχο που έχουμε θέσει
Αρχικά, αν ένας άνθρωπος γυμνάζεται συστηματικά, έχει περισσότερη ανάγκη από πρωτεΐνη σε σχέση με κάποιον που δε γυμνάζεται, αφού βάζει το μυϊκό του σύστημα σε κατάσταση φθοράς και η πρωτεΐνη που θα λαμβάνει θα έχει διπλό στόχο. Από τη μία την αποκατάσταση των φθορών των μυών και από την άλλη τη διατήρηση ή και αύξηση της μυϊκής μάζας.
Το σωματικό βάρος και ο στόχος που έχει θέσει κάποιος συνδέονται όσον αφορά στην ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης που έχει ανάγκη.
Αν στόχος σου είναι να διατηρήσεις την μυϊκή σου μάζα θα πρέπει να λαμβάνεις περίπου 1γρ/κιλό σωματικού βάρους.
Αν στόχος σου είναι να αυξήσεις την μυϊκή σου μάζα θα πρέπει να λαμβάνεις περίπου 1,5-2γρ/κιλό σωματικού βάρους.
Πώς συμπληρώνουμε την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης;
Η συνολική ποσότητα της ημερήσιας λήψης πρωτεΐνης υπολογίζεται από το συνδυασμό σταθερής τροφής και συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή πλέον, ακόμα κι αν δεν γυμνάζεται κάποιος, αφού είναι μια εύκολη, γρήγορη και γευστική μορφή πρωτεΐνης.
Ένα με δύο ροφήματα πρωτεΐνης μέσα στη μέρα μπορούν να μάς προσφέρουν έως και 50γρ καθαρής πρωτεΐνης και μάλιστα χωρίς να μας βαρυστομαχιάζουν και χωρίς να μάς τρώνε χρόνο στην προετοιμασία (ένας πολύ σοβαρός λόγος για να διακόψεις μια προσπάθεια δίαιτας).