Υπάρχουν τρία βασικά διατροφικά στοιχεία, η πρωτεΐνη, ο υδατάνθρακας και το λίπος. Όμως ταυτόχρονα υπάρχουν εκατοντάδες στην κυριολεξία μικροδιατροφικά στοιχεία σε μορφή βιταμινών, ηλεκτρολυτών και άλλων ομάδων. Η έλλειψη ενός ή περισσότερων συστατικών από αυτά σίγουρα επηρεάζει την αθλητική απόδοση των επαγγελματιών ή και ερασιτεχνών αθλητών. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology αποδεικνύει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από χιλιάδες νεαρούς αθλητές από όλη την Ευρώπη και οι οποίοι εκτέλεσαν δύο διαφορετικά είδη προπόνησης. Τρέξιμο ώστε να αναλυθεί η καρδιοαναπνευστική ικανότητα και επιτόπια άλματα ώστε να εξετασθεί η μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων.
Όσοι εμφάνισαν υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, ρετινόλης και βιταμίνης C είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο τρέξιμο ενώ όσοι είχαν υψηλά επίπεδα επίσης αιμοσφαιρίνης, βήτα καροτίνης και ρετινόλης απέδωσαν καλύτερα στα μυϊκά τεστ.
Η αιμοσφαιρίνη είναι ένας μεταφορέας οξυγόνου, πλούσιος σε σίδηρο και η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α. Αυτά τα δύο συστατικά είναι δύο μόνο από τα πολλά που χρειάζεται το σώμα ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα σε κάθε είδους προπόνησης. Όμως είναι πολύ δύσκολο, ειδικά σήμερα που η σύγχρονη παραγωγή των καθημερινών τροφών δεν επιτρέπει αισιοδοξία όσον αφορά στην περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνες, να λαμβάνουμε καθημερινά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.
Γι’ αυτό το λόγο μια καλή πολυβιταμίνη είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη, τουλάχιστον για όσους ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή ακολουθούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής.